Tuesday, August 31, 2010

Ikan Siakap Goreng Bercili..

Nyum nyum nyummyy!! Ikan Siakap Goreng Bercili jadi santapan sahur hari ke 21..Hehehe..Jom tengok resipinyerr :

Bahan-bahan :
1 ekor Ikan Siakap - Lumur ikan dgn garam kunyit dan lada sulah 1/2 sudu teh. Ikan digoreng
3 biji bawang merah - Dikisar
3 ulas bawang putih - Ditumbuk (Kul 4.30 pagi duk numbuk bawang..Ngeh Ngeh)
1 biji bawang besar - Dihiris bulat
3 sudu besar cili kering/cili boh
1 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos cili
Kicap sket
2 helai daun limau purut
6 cm halia - Dihiris memanjang
2 sudu besar minyak masak

Garam dan Gula secukup rasa
Tok Aji sket..

Cara Memasaknya :
1) Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga garing dan naik bau
2) Masukkan cili,sos tomato, sos cili dan kica
p. Tumis hingga naik minyak.
3) Kemudian masukkan daun limau purut (Sedap tau sambal kita bila letak daun ni), garam, gula dan aji.
4) Masukkan ikan yg telah digoreng tadi dan bawang besar.
5) Taburkan sambal tu ke atas ikan yang dah digoreng tadi.

Hasilnya :


Ada lagi 1/4 tak habis. Simpan makan waktu berbuka plak..Cost saving ;-)

No comments:

Post a Comment