Aku beli stock untuk seminggu. Makan untuk 2 orang jerk:
1) 1/4 ekor ayam (Bahagian dada)
2) 12 ekor udang
3) 3 ekor sotong (Cikitnyerrr...cukup la ni, tak habis nanti, membazir...)
4) 1 ekor ikan kerisi
5) 1 slice ikan tenggiri
6) Sayur sket cam carrot, brokoli, jagung muda, tomato
7) Telur
8) Vege Fish Ball
Kiut tak barang2 yg aku beli? :-D
Dalam mind nak buat lauk sotong. Sotong apakah yang sesuai? Yang pastinya kena ada kuah sket2.
Tengok post latest Mat Gebu menu sotong. Dia masak untuk sahur lauk ni. Resipi nampak simple n menyelerakan :-) Kul 11.15 mlm masuk dapur, kul 11.30 mlm siap masak. Cepat kan? Jom layannn....
Sotong Goreng Belacan is ready for 6th day of sahur :-) Tinggal nak buat Brokoli Goreng esok pagi..
Bahan-bahannya :
Sotong saiz besar
2 biji cili hijau - Hiris
1/4 camca teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar - Hiris
2 ulas bawang putih - Hiris halus
1 camca besar sos tiram
1/2 inci belacan + 2 camca besar air = larutkan
Sedikit air, untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Caranya :
3) Masukkan sotong, masak hingga sotong berubah warna, tuang air dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat..
Sotong saiz besar
2 biji cili hijau - Hiris
1/4 camca teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar - Hiris
2 ulas bawang putih - Hiris halus
1 camca besar sos tiram
1/2 inci belacan + 2 camca besar air = larutkan
Sedikit air, untuk kuah
Garam dan gula secukup rasa
Caranya :
1) Sotong dibersihkan, asingkan kepala dari badan, buang mata dan paruh sotong, manakala badan sotong potong gegelang, cuci sekali lagi dan toskan.
2) Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan cili hijau, kacau rata hingga layu. Masukkan sos tiram dan belacan tadi. Kacau rata.3) Masukkan sotong, masak hingga sotong berubah warna, tuang air dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat..
No comments:
Post a Comment