1/4 Ayam - Dipotong kecil (Perapkan dengan lada sulah n sedikit garam)
2 ulas bawang merah - Ditumbuk
2 ulas bawang putih - Ditumbuk
2 biji cili api - Ditumbuk
1 batang serai - Dititik
1/2 biji tomato - Dipotong 2
Bunga Kubis
Kacang buncis/Kacang Panjang
Carot
Jagung Muda
Daun Limau Purut
Sedikit sos tiram, sos cili dan kicap manis
Garam
Gula
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Cara-Caranya :
1) Panaskan kuali. Gorengkan ayam (Agak2 sampai masak, jgn terlalu garing pula)
2) Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili yang ditumbuk, kacau sekejap
3) Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
4) Siap dan boleh dihidangkan
Senangkan? Bule la cuba yer ;-)
Santapan sahur di hari ke 4. Ayam masak paprik, telur hancur dan tempura seafood. Apa daaaa, tempura lagik :-P
No comments:
Post a Comment