Tuesday, July 28, 2009

Ganu Kite...

Hi All, Lama betul tak memblogging nieh. makcik bz betul ngan UAT sistem baru..Last weekend, aku balik ganu jumpa my dad, my mom and my lovely sisters. rinduu sangat kat dierang.. kebetulan pula my hubby pie outstation soo aku pun apa lagi balik kampunggg.. hehehe..sampai aje kat ganu, my mom dah masakkan my feveret dish (masak lemak putih ngan ayam goreng)..nyummyy nyummyy..esoknyaa abah bawa kami semua jalan2 kat 'Astaka'. Salah satu tempat shopping yang ok gak la di Kuala Ganu tue. Aku pun sempat memboroskan duit beli baju, kasut...punya la banyak kat KL, kat ganu juga yg aku memborong.. hehehe.. then, kami pie dinner kat restoran Sri Wangsa, kat Gong Badak, dekat aje la ngan umah aku dan UMT. Boleyy tahan gak masakan kat ctue.. sedappp!! Last day aku kat ganu, abah belikan kopok leko.. nak bawa balik KL.. my hubby pula pesan kopok kering.. aku siap bawa balik budu ngan tempoyak lagi.. cian my hubby teringin nak makan tempoyakk.. aku nak wat sendiri tak pandai.. hehehe.. apa yg best skali, beras pulut pun aku borong gak.. berat giler bawa semua brg2 tue naik flight.. apa2 pun, weekend nie kiter makan budu yer cuk!! ;-)

Tuesday, July 7, 2009

Puding Coklat...

Baru-baru ni aku teringin sangat nak makan puding coklat. Then suft punya suft, jumpa la satu fotopages yang best.. http://hanieliza.fotopages.com/.. Kat sini, macam2 recipi ada.. dari masakan ayam, daging, makanan laut, goreng2 hingga lah ke puding dan kek... so aku pun try la buat puding coklat ikut recipi kak liza nie.. alhamdullilah sodap menjilat jari :-D

Bahan-bahan:
10 gm serbuk agar-agar
3 cawan air
1 cawan gula
1 s/b serbuk koko + 1/2 cawan air [dibancuh dan tapiskan]
1 liter susu coklat DUTCH LADY


Caranya:
1. Masakkan air dan agar-agar sehingga mendidih.
2. Masukkan gula dan bancuhan koko.
3. Masakkan sehingga mendidih sekejap. Tutup api.
4. Masukkan susu coklat dan kacau rata.
5. Tuangkan adunan dalam acuan dan sejukkan dalam peti sejuk.

My 1st CheeseCake...

Sorry lewat sket update post.. baru aje create blog nie sebenarnya.. anyway last month, my hubby ada kursus 2 minggu straight. Weekend pun kursus juge. Then, aku feel so bored soo pergi la melepak kat umah my auntie, mak lie. So on the weekend, her daughter. dyana plan buat cheese cake. aku pun apa lagi menyebok la nak belajar juge. Lagi yang bestnye, bleh la aku rasmi cake mixer hadiah wedding dr bos kesayanganku. Pagi Ahad tue, we all pegi KLCC dulu shopping2. Tup2 dah pukul 4, rushing balik umah nak buat cake. Aku wat base dier guna biskut oreo. hmmm jenuh juge nak hancurkan biskut tue. Nak dijadikan cerita, ada satu step wat kek tue kena letak lemon yg di parut. Sepatutnya letak 1 s/b aje. Tapi bila aku rasa mcm lain aje, so aku pun letak sampai 2 1/2 sudu besar. Lepas bakar kek, tibalah masa nak hias. Besar2 aku letak hirisan strawberi. Tak dak skill langsung. huhuhu. Then, malam tue hubby excited duk tanya mana kek cheese ya. Hasilnya, bila rasa kelat semacam.. Huwaaa ini mesti terlebih letak lemon.. apa2 pun nie experience yang paling best, at least pernah wat kek sendiri.. hehe..

Pindah Lagi..

Esok 8 Julai 09, aku akan berpindah ke Level 4 Menara TM setelah 1 1/2 tahun di Annex 2. Rushing betul pindah kali nie. Disebabkan tak cukup tempat, kami masing2 kena duk 4 org dalam setiap cubical AGM. Nie kiranya temporary location kiterang jer sebelum permenantly duk di KLJ. Kekadang, aku rase heppi gak sebenarnya nak pindah. Dekat sket ngan LRT Kerinchi. Senang nak balik umah tak jauh nak jalan kaki. Tapi jauh di lubuk hatiku, sayang nak tinggalkan Annex 2 yang masyuk dengan jiwa corporat aku (Merah & Putih)...